Kış uykusuna yatmayan arılar için ek gıda
ANKARA Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Çiftliği’nde kış uykusuna yatmayan ve kovanlarda kendi besinini tüketen arılar kek, şerbet gibi ek besinlerle beslenir. Arı Birim Müdürü Dr. Sedat Sevin, “Önemli olan koloniyi güçlü tutmak ve kışı atlatmasını sağlamak. Bunu yapamazsak ciddi koloni kayıpları olacak” dedi.
Kış mevsiminin ikinci yarısında kar yağmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması arıları da etkiledi. Kış uykusuna yatmayan arıların kovan dışına uçmaya devam etmesi kolonilerin devamı için tehdit oluşturmaktadır. 2021 yılında Kahramankazan ilçesinde kurulan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Çiftliği’nde kurulan arı ünitesindeki arılar da kış uykusuna yatmadı. Kovanlarında kendi besinlerini tüketen arıların kek, şerbet gibi ek besinlerle beslenme süreleri uzatıldı.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir Yarsan, 50 kovanlı birimde öğrencilere uygulamalı eğitim verildiğini, arıcılara da eğitim verildiğini belirtti. “Arı, iklim değişikliğine kolay uyum sağlayan bir canlı; ‘ARILAR İÇİN BÜYÜK SORUN’ Kısmi Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin, çiftlikteki arıların şu anda kış uykusuna yatmadığını, uçmaya devam ettiğini belirtti. Dr. Sevin, “Son olarak Şubat ayında sıcaklıklarda artış, Mart ayında ise kışa dönüş yaşandı. Arılar sanki bahara girmiş gibi davranıp ardından tekrar kışa girince çok önemli ölümler meydana geldi. Bu sene çok daha uzun bir geçiş dönemi yaşadık. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde ekim ayı sonunda kış dönemine girmesi gereken arılar kışa gitmedi. Bu da arıcılık için çok ciddi bir sorun haline gelecektir. Türkiye’de ve dünyada ciddi sorunlara yol açacaktır. Kayıplara neden olur. Arının ilk besleneceği maddenin kendi ürettiği bal olduğuna dikkat çeken Sedat Sevin, “Bal ve polenle kış dönemi için besinini kendisi hazırlıyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların artması maalesef Arı kovandaki besini hızlı bir şekilde tüketsin.Besleme yapılmaz ve bu durum daha önce farkedilmemişse ne yazık ki arı kışın kovanda açlıktan ölür.Arıcılara tavsiyemiz kışa güçlü bir kovanla girmeleridir. .Eğer yeterli bal yoksa hava sıcakken teşvik edici besleme sağlayarak arıyı kışa hazırlamak zorundalar.Bu nedir?Koyu şerbet mi yoksa hangi baldan bildiğini arıya ballı kek hazırlamalı. kaynak.Kıymetli olan koloniyi güçlü tutmak ve kışı atlatabilmesidir.Bunu yapamazsak hem Türkiye’de hem de dünyada ciddi koloni kayıpları olur.Arıcı arıyı kurtarmaya çalışıyor. Bal varsa var onunla pasta varsa ona yedirmeye çalışıyor. Bu pastayı kendiniz yapmanızı öneririz. Dışarıdan ne olduğunu bilmediği balla yaptığında arıya zarar verebileceğini bilmelidir.”
? Geçen yıl çok ciddi koloni kayıplarının yaşandığına vurgu yapan Sevin, bu yıl ölümlerin beklendiğini ifade etti. Sevin, “Ciddi ölümler bekleniyor, bunu geçen yıl yaşadık. Geçen yıl Ankara’da yüzde 30-50 oranında kovan kaybı yaşadık. Çok ciddi bir kuraklık ve sıcaklık artışı var ki bu üzecek bir durum. Arı ve arıcı. Şu anda koloni kayıplarının bir kısmı kayboldu. Yüzde 30-40’ı bulduğunu söylüyor. Yeni bir arıcı bile yüzde 100’lük bir kayıpla karşılaşabilir” dedi.