Haber

Murat Yetkin’den STK’lara tepkili sözler

Türkiye’nin yürek yakan merkezi Kahramanmaraş2 büyük sarsıntının ardından yaralar iyileşiyor.

Dünyanın dört bir yanından ekipler depremzedelere yardım için çalışırken, bazı muhalif gazeteciler de bazı sivil toplum kuruluşlarına saldırmaktan çekinmiyor.

Murat Uzman da bu isimlerden biri.

Yetkin, Fox TV ekranlarında yayınlanan Orta Sayfa adlı programda tepkili sözler söyledi.

“Hafızlık kursunu bitirince ordu gibi teşhir eden sarıklı sarıklıların nesi var, neredeler?”

Yetkin, deprem sonrası yoğun mesai harcayan STK’ları hedef alarak, “Madenciler var, gönüllü gittiler. Sivil toplum kuruluşları var, öğrenci dernekleri var, herkes var. Hafızlık kursu bitince ordu gibi gezen sarıklı sarıklılar ne oluyor? Neredeler?”söz konusu.

“Bir işe ayak uyduramazlar mı?”

Ehil sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şey yapmaktan vazgeçmiyorlar mı, neredeler? Sadece sala okunurken mi ortada kalacaklar? Öldükten sonra mı hayat kurtaracaklar. Şimdi bunu açıkça konuşmamız gerekiyor? Konuşmayın.” bunun hakkında, sadece bunun hakkında konuşun.”dedi.

Konuyla ilgili Murat Yetkin’in sözleri şöyle:

İsteyerek giden madenciler var. Sivil toplum kuruluşları var, öğrenci dernekleri var, herkes var. Hafızlık kursunu bitirince ordu gibi teşhir eden cüppeli sarıklara ne oluyor? Neredeler? Bir işe ayak uyduramıyorlar mı, neredeler? Fakat salât okunurken ortada mı kalacaklar? Hayat kurtarmak yerine ölümden sonra mı ortaya çıkacaklar? Bunu şimdi açıkça konuşmamız gerekiyor mu? Bunun hakkında konuşma, bunun hakkında konuşma.

Öte yandan Murat Yetkin’in deprem anında yardımlarıyla ortalıkta koşturan STK’larla ilgili sözlerinden sonra yapılanlar geldi akıllara.

Bunlardan bazıları…

Ensar Vakfı

Depremin ilk saatlerinden itibaren Türkiye genelindeki 150 şubesiyle seferberlik başlatan Ensar Vakfı, AFAD ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte gönüllü olarak kurtarıcıları kurtarabilecek kişilerin bölgeye ulaştırılmasını sağladı.

Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki yurtlardaki durumu belirleyen vakıf, buradaki öğrencilerin güvenli yerlere tahliyesi için çalışma yaptı.

Öğrencilerin memleketlerine ulaşımını da sağlayan vakıf, 20 yabancı uyruklu öğrenciyi Bingöl yurduna yerleştirdi.

Deprem bölgesinden gelen ve kalacak yeri olmayanları Antalya, Kayseri, Rize ve Bingöl’deki yurtlarında ağırlayan vakıf, Türkiye genelinde 6 bin 590 yatak kapasiteli 62 yurtta depremzedeleri ağırlamak için hazırlıklara başladı. , yıl sonuna kadar üniversitelerin online eğitime geçmesiyle birlikte.

Genç Ensar grubu ise depremden etkilenen bölgelerdeki çocuklara ulaştırmak amacıyla hayırseverlerden topladıkları oyuncakları ve bölgedeki acil ihtiyaçlardan ateş düşürücü ilaçları teslim etti.

Beşir Derneği

Beşir Derneği de afetlerle mücadele çalışmaları kapsamında bölgede 60 noktada 224 servis aracı ve 2.500 kişilik bir ekiple arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Dernek, deprem bölgesinde 161 bin 200 kişiye yemek, 86 bin 677 kişiye yemek, 138 bin 701 su ve içecek takviyesi, bölgeye toplam 137 bin 949 acil durum malzemesi ulaştırdı.

Malatya’da 19 yaşındaki genci, depremin 38. saatinde bir binanın enkazından derneğe bağlı arama kurtarma ekibinin kurtardığı öğrenildi.

Anadolu Federasyonu Başkanı Turgay Aldemir, sadece kendilerine bağlı federasyon ve vakıflarda sahada çalışan yaklaşık 7 bin genç gönüllü ve kriz masasında 400’ün üzerinde gönüllü olduğunu söyledi.

Önder İmam Hatip Derneği

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türkiye’nin 81 ilinde bulunan 600 imam-hatip derneği ile deprem bölgesindeki çalışmalara destek veriyor.

Depremin ardından örgütlenen dernek, ÖNDER Yönetim Kurulu üyeleri, Öncü Spor Kulübü Yönetimi, ÖNDER Gençlik birimlerinden gelen ekipler ve gıda, su, arama kurtarma malzemeleri ile afet bölgesine ulaştı. Bir yandan Hatay ve Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, bir yandan da insani yardım çalışmalarını sürdürdü.

Bölgede yaklaşık 20 araçla görev yapan ekipler, AFAD’a uygun olarak Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’in ilçe ve köylerine temel gıda ve ihtiyaç malzemelerini ulaştırmaya devam ediyor.

“Türkiye Tek Yürek” sloganıyla deprem bölgesindeki afetzedelerin yaralarını sarmaya çalışan LİDER ekibi ve imam hatip derneklerinin yanı sıra Türkiye genelinde imam hatip ortaokulları ve imam hatip liseleri de kendi teşkilatları tarafından organize edildi. araçlarla bölgeye yardım gönderdi.

Arama kurtarma çalışmalarına öncelikle öğretmenler ve idari ekipler katılırken, bölgeye giden tırlarda seyyar mutfaklar açıldı. Bu okullardan biri de Düzce Hafız İmam Hatip Ortaokulu idi. Dört araç, aşçı ve yardımcı işçilerle okuldan yola çıkarak Gaziantep şehir merkezinde çorba dağıtılan bir mutfak kurdu. Burada afetzedelere bir ay süreyle hizmet verilecek.

Anadolu Gençlik Derneği ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Deprem bölgelerinde iş birliği içinde hareket eden Anadolu Gençlik Derneği ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 95 çalışanı ve 2550 gönüllüsü ile afetzedelere yardım etmeye devam ediyor.

Türkiye genelinde il ve ilçe teşkilatlarınca hazırlanan gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğu 159 tır ve tır, iki STK tarafından bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

İnsan Vakfı

İnsan Vakfı, 50 tır insani yardım ulaştırdığı Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de 2 bin kişilik bir ekiple bölgede destek faaliyetleri yürütüyor.

Malatya’da bulunan lojistik merkezi, seyyar ve sabit aşevi ile toplamda 8 bin kişiye yemek, 9 bin 500 kişiye çorba dağıtıyor. Günde ortalama 2 tır gıda, hijyen ve ısınma malzemesi dağıtılırken, bölgede 6 araç ve 27 kişiye de dağıtım yapılıyor.

Ayrıca Gaziantep’te bulunan 2 aşevinde 30 kişilik aşçı ve yardımcı ekibi ile günlük 10 bin kişiye yemek hazırlanmaktadır. Bölgede kurulan lojistik merkezde 7 araç ve 43 kişi ile ilçelere dağıtım yapılıyor.

Bilgi Yayma Topluluğu

Lim Yayma Cemiyeti, İstanbul’daki genel merkezinde oluşturduğu kriz masası ile Türkiye genelindeki şubelerini hızlı bir şekilde koordine etmiştir.

Dernek, Adana, Alanya, Ankara, Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin ve Niğde illerinde bulunan yurtları AFAD’a tahsis etti.

Deprem bölgelerindeki acil ihtiyaçlar doğrultusunda yaklaşık 11 milyon lira değerinde 27 tır kuru gıda, hilti, su, ambalajlı tüketim malları ve meyve suyu yardımında bulunan dernek, depremden etkilenen burslu öğrencilerin burs ödemelerini de getirdi. zonları forward ederek hesaplarına yatırdı.

Diğer illerde çalışan mutfak çalışanlarını koordineli bir şekilde deprem bölgelerine gönderen dernek, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Osmaniye ve Hatay’da 6 ayrı noktada oluşturduğu mutfaklarda depremzedelere yemek dağıttı.

Deniz Feneri Derneği

Deniz Feneri Derneği insani yardım acil ekipleri sabah saatlerinde bölgeye ulaşarak çalışmalarına başladı. Depremin ardından İstanbul’daki Afet Yönetim Masasında son durumu değerlendiren dernek, ilk etapta bölgeye 50 kişi gönderdi.

Dernek daha sonra çalışmalara destek olmak için bölgeye gönderdiği kişi sayısını 200’e çıkardı.

Afetin başladığı günden bu yana depremzedelerin ihtiyaçları için bölgeye 50 TIR malzeme gönderen dernek, depremin vurduğu tüm illerde günde 5 bin kişiye yemek ve paketli hazır gıda desteği veriyor. .

Dernek, deprem bölgesindeki 6 lojistik merkezi ile günlük yaşam desteği sağlarken, İstanbul ve çevre illerden de bölgeye her zaman destek olarak hayati destek çalışmaları gönderiyor.

Bölgeye mont, bot, bere, kazak, battaniye, çadır, ekmek, su, gıda kolisi, bebek bezi, mama, konserve, soba, odun-kömür ve kahvaltılıklardan oluşan acil yardım malzemelerini de aracılığıyla bölgeye gönderen dernek, depremzedelere ve kurtarma ekiplerine taşınabilir aşevleri. Sıcak yemek dağıtır, çay, çorba ve içecek ikramı yapar.

İsmailağa Derneği

İsmailağa Derneği’nin İstanbul’daki yardım kampanyası kapsamında gıda, battaniye ve giyecek gibi yardımların bulunduğu 4 tır yola çıktı.

Çevre illerden deprem bölgelerine yapılan yardımlarla çorba, ekmek ve su dağıtımına başlandı.

Sadakat Derneği

Gıda, su, kışlık giysi, jeneratör, bot, mont, battaniye, hijyen malzemesi ve çocuk paketlerinin de içinde bulunduğu 34 tır insani yardım yardımını bölgeye ulaştıran Sadakataşı Derneği, 126 işçi ve gönüllüsü ile arama kurtarma ve yardım faaliyetleri yürütüyor.

Sadakataşı grupları Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman’da faaliyetlerine devam ediyor.

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve depremden etkilenen diğer illere giyecek, gıda ve yemek dağıtıyor.

Bölgede kurduğu aşevleri ile sadece Adıyaman’da 25 bin kişiye günlük yemek sağlayan vakıf, taşınabilir gruplarla ücra bölgelerdeki depremzedelere gıda, barınma ve giyecek yardımı ulaştırıyor.

Hayrat İnsani Yardım Derneği

Hayrat İnsani Yardım Derneği depremin ilk gününden bu yana 1930 kişiyle sahada çalışıyor.

AFAD’a akredite 600 uzman personel ve eğitim aşamasındaki arama kurtarma ekipleriyle faaliyetlerini sürdüren dernek, Türkiye’nin dört bir yanından 1300 kişilik gönüllü dağıtım ve takviye ekibiyle destekleniyor.

Tüm bölgede 650 araç, 100 motosiklet ve 4 iş makinesi ile faaliyet gösteren dernek, 3 portatif aşevi ve 15 sabit aşevi ile günde 120 bin kişiye yemek, çorba ve çay ikram ediyor.

Bölgeye 300 tır yardım ulaştıran dernek, afetzedelerin ihtiyaçları için kullanılmak üzere 150 milyon liralık bir bütçe ayırdı.

Merkez kriz yönetim merkezinde 150 kişilik bir ekiple bölgedeki çalışmaları organize eden dernek, Türkiye’de 90 temsilcilikte yardımların koordinasyonunu yapıyor.

Hatay Reyhanlı’daki ekmek fırınında üretilen günlük 150 bin ekmeği bölgeye gönderen dernek, depremzedelere de 150 bin paket bebek bezi, 2 bin 500 çadır ve 100 bin battaniye gönderdi.

Safa Vakfı ve Verenel Derneği

Safa Vakfı ve Verenel Derneği deprem bölgesine 410 tır insani yardım gönderdi. Her iki kuruluş da toplam 1100 kişilik grupları ile bölgedeki arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek vermektedir.

Vakıf ve dernek, depremden etkilenen 10 ilde kurdukları uyum merkezi ve 44 araçla yardım çalışmaları yürütüyor. Portatif ve sabit aşevi ile toplam 100 bin kişiye yemek, 105 bin 500 kişiye çorba servisi yapıyor. Safa Vakfı ve Verenel Derneği günde ortalama 68 tır gıda, hijyen ve ısınma malzemesi dağıtıyor.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, 6 Şubat itibarıyla Gaziantep’e bir tır battaniye, her türlü malzeme ve 20 bin ekmek bağışladı. Vakıf, Hatay’a aşevi hizmeti verirken 3 tır gıda, 1 tır battaniye, hijyen malzemesi, kuru gıda, su ve kömür ile 200 soba bağışında bulundu.

Kahramanmaraş’a aşevi hizmeti veren vakıf, çeşitli malzemelerle 4 tır gıda, 2 tır su, 1 tır hijyen ve 40 ton kömür sevk etti. Vakıf, Adıyaman’a verdiği aşevi hizmetinin yanı sıra bölgeye 2 tır battaniye, 1 tır su ve 40 ton kömür gönderdi.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Osmaniye’ye bir tır su ve mama bağışında bulundu, Malatya’da aşevi sağladı ve şehre bir tır un gönderdi.

Es-Seyyid Osman Hulisi Efendi Vakfı

Es-Seyyid Osman Hulisi Efendi Vakfı ise ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ederek yardım tırları ve tırlarla bölgeye sevk etti.

Elbistan’a konteyner, kömür, soba, ekmek, su, giysi ve ısıtıcı gönderen vakıf, diğer bölgelerde de yardım çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul merkezli Uluslararası Doğu Türkistan STK’ları Birliği, ilk etapta Kahramanmaraş’a erzak, battaniye, ekmek ve hazır yemek gönderdi.

Davet üzerine Doğu Türkistan’dan yaklaşık 200 gönüllüyü Kahramanmaraş’a gönderen birlik, depremzedelere ve İHH İnsani Yardım Vakfı’nın arama kurtarma ekiplerine destek vererek, 8 bin kişiye yemek dağıttı.

Doğu Türkistan’dan 65 kişiden oluşan diğer gönüllü ekip ise 2 bin Uygur ekmeği, battaniye, kışlık giysi ve jeneratörleri Hatay’a götürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort